Există o mulțime de funcții pe care le poate oferi un sistem POS, așa că este esențial să înțelegeți principalele caracteristici de care aveți nevoie pentru a face alegerea ce mai bună pentru dumneavoastră. Mai jos se găsesc detalii începând de la ce este un POS, cum funcționează și care sunt beneficiile sale până la ce elemente conține un POS.

Ce este un POS (sistem POS), cum funcționează, diferite tipuri de sisteme POS

POS este un acronim pentru Point of Sale ( traducerea sa ar fi punct de vanzare). POS-ul este un aparat care citeste cardurile bancare eliminând astfel nevoia de numerar. Sistemul POS este atât hardware-ul cât și software-ul care ajută compania să accepte plăți de la clienți și să efectueze vânzări. Deși pare destul de simplu, configurația POS poate funcționa în moduri diferite, în funcție de faptul că vindeți online, fizic (în magazine) sau ambele. Astăzi, majoritatea sistemelor POS sunt bazate pe software și pot fi folosite pe orice tabletă sau smartphone, acest lucru vă permite să serviți clienții și să primiți plăți oriunde vă aflați, fără a avea nevoie de o casă de marcat.

La nivelul unei întreprinderi mici un sistem POS funcționează în următorul fel:

  1. Clientul alege produsul pe care dorește să îl cumpere
  2. Sistemul dumneavoastră POS calculează prețul
  3. Clientul plătește
  4. Tranzacția POS este finalizată

Sistemele POS modern oferă mult mai multe beneficii decât simpla administrare a tranzacțiilor. Ele pot îndeplini alte funcții precum:

  • Centralizarea gestionării stocurilor
  • Acceptarea plăților oriunde
  • Îmbunătățirea vânzarilor în magazine
  • Colectarea și vizualizarea datelor de vânzări în timp real

Tipuri de siteme POS

Există două tipuri principale de sisteme POS: on-premise și cloud-based. Sistemul POS on-premise necesită să fiți la locație în momentul în care îl folosiți. Sistemul POS cloud-based oferă mai multă flexibilitate, deoarece vă puteți servi clienții și efectua plăți folosind orice dispozitiv mobil cu o conexiune la internet. Mai jos sunt enumerate câteva sisteme POS care se încadrează în una sau în ambele tipuri:

  • Retail POS
  • Mobile POS (mPOS)
  • Cloud-based POS
  • On-premise POS
  • Multichannel POS
  • Tablet POS
  • Desktop POS
  • POS apps

Cum să alegi sistemul POS potrivit?

Fie vă gândiți să vă deschideți un magazin sau sunteți nemulțumit de sistemul POS actual și doriți să îl schimbați, este esențial să vă alegeți unul care să vă sprijine nevoile actuale și să vă ajute pe măsură ce acestea evoluează.

Găsirea sistemului POS potrivit necesită multă cercetare, dar rentabilitatea investiției dumneavoastră merită. Ca prim pas începeți a vă evalua nevoile actuale, apoi gândiți-vă la viitor: dacă doriți să vindeți online, cât și în magazin sau dacă doriți să vă deschideți  mai multe magazine.

Pentru a vă asigura că afacerea este destinată succesului sistemul POS ar trebui să îndeplinească următoarele 6 caracteristici cheie:

  • Facturare: vânzare, cumpărare, închiriere și reparare

Una dintre funcțiile principale ale unui sistem POS este să înregistreze tranzacțiile efectuate de magazinul tău.

  • Gestionarea remarcabilă a stocurilor

Un POS cloud-based vă permite să vă gestionați stocul în timp real și să cunoașteți cantitatea de bunuri pe care o dețineți într-o anumită perioadă de timp. În momentul primirii comenzii, tot cee ace trebuie să faceți este să scanați sau să introduceți articolele iar totul va fi salvat în software.

  • Comenzile clienților și comenzile furnizorilor

Uneori, clienții pot cere să lăsați un produs deoparte pentru a-l cumpăra mai târziu. La fel se întâmplă și atunci când nu mai ai un anumit articol pe stoc și un consumator este foarte interesat să-l cumpere. De exemplu, pentru a crea o comandă de client în Alice POS tot ce trebuie să faceți este să scanați codul produsului și să îl introduceți în fișierul clientului în modulul de comandă. Odată ce produsul este disponibil în magazin funcționarul consultă modulul de comandă și poate vedea că produsul este disponibil. Angajatul poate contacta apoi clientul pentru a-l informa că produsul a sosit. Clientul își ridică produsul și finalizează tranzacția pentru a finaliza comanda. Această funcție este eficientă pentru satisfacția clienților, deoarece ajută magazinul să răspundă nevoilor clienților și să se asigure că aceștia sunt mulțumiți de achizițiile lor.

O comandă de furnizor este puțin diferită de o comandă de client. Când magazinul epuizează stocul unui produs, pur și simplu scanați articolul și furnizați informațiile necesare furnizorului. După ce ați scanat produsele care vă lipsesc, tot ce trebuie să faceți este să finalizați tranzacția de comandă.

  • Achiziții de furnizori integrate

Un sistem POS poate înregistra și achizițiile trimise furnizorilor. Achizițiile de la furnizori pot fi făcute pentru a asigura operațiunile afacerii și sunt considerate necesare pentru o bună gestionare a stocurilor. Orice achiziție efectuată de magazin poate fi înregistrată direct în sistemul POS pentru urmărire.

  • Rapoarte consistente și personalizabile

Un sistem POS vă permite să aveți rapoarte pe diverse subiecte precum contabilitate, vânzări, inventar etc. Rezumă activitățile companiei pe o anumită perioadă de timp și face posibilă cunoașterea evoluției companiei.

  • Managementul multi-magazin

Unele sisteme POS vă permit să gestionați mai multe magazine în cadrul aceluiași software.