APLICAȚIE WEB  SAU  APLICAȚIE DESKTOP ?

Tehnologiile care compun sistemele IT ale unei companii joacă un rol important datorită costurilor și beneficiilor pe care le generează.

– Costuri de achiziție și întreținere software și hardware

– Gradul de disponibilitate a datelor și viteza de circulație a informațiilor în cadrul echipei

– Politica de securitate și confidențialitate.

Tehnologia din spatele programelor pe care le utilizați în casă sau în afacere poate fi foarte diferită, dar știți când să alegeți între aplicații desktop și web?

O aplicație desktop este o aplicație care este instalată pe computerul personal (PC) sau laptop.

O aplicație web poate fi accesată doar vizitând o pagină web (site web) sau folosind Internetul printr-un intranet.

Ambele tipuri de aplicații se bazează pe un software specific, dar există diferențe fundamentale între aplicațiile web și aplicațiile desktop.

APLICAȚIILE WEB. 

Cel mai mare și mai evident avantaj al aplicațiilor web este flexibilitatea acestora. Aplicațiile web pot fi accesate de oriunde (orice computer conectat la Internet). O aplicație web este concepută pentru a fi accesată dintr-un browser web. Folosesc o combinație de scripturi pe partea serverului și pe partea clientului pentru a-l face să funcționeze. Un avantaj clar față de aplicațiile desktop tradiționale este că aplicațiile web pot fi accesate de oriunde folosind un browser web.

  • Acestea nu necesită instalare sau actualizare. Actualizările sunt gestionate direct pe server de către furnizorul de aplicații, transparente pentru utilizator.
  • Dispun de stocare de date la distanță.
  • Toate dispozitivele au browser preinstalat pentru acces ușor.

Cu toate acestea, are și dezavantajele sale. Astfel de aplicații vor înceta să funcționeze dacă computerul sau laptopul tău își pierde conexiunea la internet.

aplicatie desktop

APLICAȚIILE  DESKTOP.

Aplicațiile desktop sunt foarte fiabile și de încredere. Dacă este instalat anterior, le puteți accesa de pe computerul desktop sau laptop. Astfel de aplicații nu necesită o conexiune stabilă la internet și funcționează continuu pe computerul fără internet.

Aplicațiile desktop tind să ofere cea mai bună securitate când vine vorba de protecția datelor. Alte avantaje includ și :

  • Control deplin asupra experienței utilizatorului
  • Integrarea strânsă a desktopului vă permite să stocați informații la nivel local pentru securitate

Dezavantajul este că aplicația poate fi utilizată pe un alt computer doar dacă este instalată și pe acel computer și are o licență validă (majoritatea aplicațiilor/programelor desktop necesită o licență/cheie de licență). Alte imedimente ale acestui tip de aplicație sunt:

  • greu de utilizat de la distanță
  • partajarea informațiilor nu poate fi realizată sau se realizează prin tactici de export de date
  • dacă schimbați computere sau sisteme de operare, va trebui să instalați și să reinstalați
  • ar trebui actualizat regulat
  • dependențe de sistem de operare: Aplicațiile trebuie dezvoltate pentru fiecare platformă individuală (Linux, Windows, Mac).

SECURITATE.

Securitatea a devenit un „must have” în special pentru PC-urile conectate la Internet și este o problemă reală atunci când vorbim despre aplicații web. Internetul nu este un loc foarte sigur și orice afacere/întreprindere care este gestionată online poate fi expusă riscului de „încălcare a securității” la un moment dat.

Acest lucru este valabil și pentru intranet-uri. Unii spun că aplicațiile web sunt „leneșe” și mai lente decât aplicațiile desktop obișnuite. Acest lucru se datorează faptului că poate exista o creștere a traficului pe un anumit site web (site-ul web de pe care această aplicație este accesibilă) și aplicația va lucra mai mult. Acest lucru nu se întâmplă cu aplicațiile desktop, care rulează mai repede sau mai lent, în funcție de configurația sistemului.

Securitate cibernetică