Deși pare un proces lung care necesită multe resurse, digitalizarea este un punct cheie în modernizarea și dezvoltarea unei afaceri, în sporirea productivității și atragerea unor noi clienți.
Să rămâi în pas cu tehnologia rapidă nu înseamnă doar crearea unui website nou și eficient. În funcție de domeniul afacerii tale,poate însemna crearea unui magazin online,a unei platforme care să facă instant programări pentru clienți,crearea unei aplicații care să te ajute să fii în legătură cu clienții sau dezvoltarea unui program care să îți permită să urmărești procesele administrative, să automatizezi producția și să optimizezi vânzările afacerii.
Cum să îți digitalizezi afacerea?
Tehnologia modernă oferă soluții pentru toate ramurile unei afaceri, de la aspecte administrative la comunicarea și relația cu clienții.
Majoritatea companiilor au deja un website creat, ceea ce este un bun prim pas spre digitalizare, însă există și alte procese mai complexe care pot fi digitalizate, precum implementarea unor aplicații care să răspundă nevoilor specifice unei afaceri, oferind astfel accesibilitate atât clienților, cât și angajaților.
Există două mari categorii de aplicații: aplicații web și aplicații mobile.
Aplicațiile web sunt programe realizate într-un browser web ceea ce le face ușor de accesat pentru utilizatori de pe orice calculator/laptop sau device. Datorită tehnologiilor prin intermediul cărora sunt implementate, aplicațiile web sunt ușor de instalat și de menținut, fiind oricând la îndemâna clienților sau a angajaților. Acestea sunt disponibile 24/7, au un nivel înalt de securitate și cresc eficiența proceselor unei organizații.
Aplicațiile mobile sunt programe create pentru a rula exclusiv pe dispozitive precum telefoane sau tablete putând fi descărcate de regulă din magazine precum Google Play sau App Store. Acestea aduc un plus de valoare unei afaceri prin menținerea unei relații strânse cu clienții și atragerea loialității acestora. Clienții pot fi în permanență la curent cu toate noutățile și schimbările,
Care sunt beneficiile digitalizării?
Digitalizarea are o mulțime de beneficii,dar printre cele mai importante se numără următoarele:
Reducerea costurilor
Digitalizarea afacerii tale îți poate asigura un proces clar, fără erori, unde eficiența serviciilor tale atinge cote maxime. Digitalizarea te poate ajuta să creezi informații și servicii ușor de accesat și de transferat – totul va fi la un click distanță pentru clienții și angajații tăi, reducând costurile de stocare și producție.
Informația devine ușor de accesat
Oriunde ai fi, indiferent de pe ce device te conectezi, informațiile de care ai nevoie rămân la un click distanță. Chiar dacă unele procese necesită existența unor documente în format fizic, o platformă sau o aplicație care să indexeze aceste documente și conținutul lor te va ajuta să fii în permanență la curent cu toate noutățile și schimbările care apar pe parcurs.
Câștigi timp
Automatizarea anumitor procese ale afacerii tale înseamnă că tu și angajații tăi nu vă veți mai face griji pentru task-urile redundante. Acest lucru poate duce la creșterea eficienței și a productivității echipei tale, care va avea timp să se axeze pe aspectele creative ale afacerii. Timpul câștigat poate fi de asemenea folosit pentru a răspunde prompt și eficient clienților, crescând astfel viteza de lucru și îmbunătățind vânzările.
3 idei pentru a-ți optimiza afacerea prin digitalizare
Acum că am discutat beneficiile digitalizării și câteva modalități prin care poate fi aceasta realizată, iată câteva idei concrete prin care poți folosi tehnologia în avantajul tău.
Aplicații pentru loialitatea clienților
Pentru că majoritatea oamenilor folosesc telefonul mobil mai mult decât calculatorul, o aplicație mobilă care să recompenseze achizițiile clienților te va ajuta să menții clienții actuali și să le trimiți oferte personalizate.
Aplicații pentru crearea de programări
Astfel de aplicații se folosesc de regulă în industriile serviciilor care funcționează pe bază de programări (precum sănătate, HoReCa, consultanță etc.) și te ajută să indexezi și să planifici automat toate programările tale, ale angajaților și ale clienților tăi. În felul acesta vei crește eficiența printr-o mai bună gestionare a timpului și vei asigura o bună comunicare cu echipa ta și clienții companiei.
Aplicații administrative
Pe plan intern, comunicarea este punctul cheie pentru a duce la bun sfârșit proiectele actuale. O aplicație administrativă te poate ajuta să ții evidența zilelor libere ale angajaților, să organizezi documentele (precum bazele de date cu clienți, rapoartele de rezultate, comenzi, contracte, fișierele angajaților, registrele interne, pontajul etc.) și să te asiguri că toată lumea are acces instant la informație. Acest tip de aplicații te vor ajuta să gestionezi orice aspect al business-ului tău.