Uneori culoarea pe care o alegeți nu contează. Dar când vine vorba de crearea de produse noi, alegerea opțiunilor de ambalare sau decorarea magazinelor noi, culoarea (sau combinațiile de culori) poate avea un impact mare asupra afacerii dumneavoastră. Culoarea este extrem de importantă pentru designeri, directori, arhitecți, bucătari și multe altele.
Culoarea joacă un rol important atunci când construiți un site web sau actualizați unul vechi. Este important ca designerii de site-uri web să înțeleagă elementele de bază ale psihologiei culorilor și apoi să înțeleagă detaliile culorilor individuale în contextul designului web. Este vorba despre culorile folosite în bare, butoane sau ferestre pop-up.

Cercetările recente arată că vizitatorii își exprimă părerea despre un site web, marcă sau produs în 90 de secunde. Din această interacțiune, culoarea are cel mai mare impact (62-90%) asupra atitudinilor nou formate. Și după cum știm deja, primele impresii sunt de durată. Prin urmare, alegerea culorilor potrivite pentru site-ul companiei dumneavoastră este foarte importantă. Culorile pentru noul dumneavoastră site web, magazin online, logo sau ambalaj vor fi alese pe baza a trei factori:
- Audiența țintă
- Scopul cu care e folosită
- Locul în care e aplicată

Bărbații preferă albastrul, verdele și negru, dar le displac violetul, portocaliul și maro. Femeile, în schimb, evită culorile gri, portocaliu și maro. Ele preferă albastrul, mov și verde. De exemplu, Sephora a ales o combinație de verde și albastru adăugând puțin roz și portocaliu. Brandurile destinate exclusiv bărbaților folosesc adesea negru pe site-urile lor web.
Despre paleta de culori
ALBASTRU
Este una dintre cele mai folosite culori în web design. Albastrul reprezintă încredere, calm, ordine și loialitate. Creează o atmosferă liniștitoare și poate crea un sentiment de securitate și încredere pe pagina dumneavoastră de pornire sau pe pagina de destinație.
Cel mai mare site de socializare din lume folosește această culoare.
În general, instituțiile financiare folosesc culoarea albastră în mod egal în prezența lor online și offline.
Albastrul este folosit cu succes pe site-ul PlayStation.
Însă. . .
. . .albastrul ar trebui evitat în toate afacerile legate de alimentație. Oamenii asociază albastrul cu otrava din trecut. E bine de știut că, dacă ținem o dietă, mâncăm instinctiv mai puțin din farfurii de culoare albastră.

ROȘU

Cel puțin în web design, roșul nu este la fel de folosit ca albastru. Spre deosebire de albastrul rece, roșul este culoarea pasiunii și o culoare caldă apetisantă. De aceea este bine venită pentru brand-urile de mâncare.
NEGRU
Negrul nu este strict o culoare, dar este o alegere sigură de design. Negrul este asociat cu eleganța, puterea și rafinamentul – potrivit pentru un magazin online de lux. A fost folosit cu succes de branduri, Teilor fiind un exemplu, care conține și imagini bogate în verde, albastru și roz, acestea fiind destinate mai ales femeilor. Mercedes a adoptat de asemenea negrul.

GALBEN

Galbenul este prima culoare pe care ochiul uman o percepe și este cea mai vizibilă culoare. De aceea este folosit în semnele de circulație pentru indicatoare și avertismente. Galbenul este asociat cu soarele, căldura, vara, fericirea, speranța și ospitalitatea. Cel mai cunoscut logo galben este cel al McDonald’s. Astfel că nu este recomandat să se folosească galben în hero image-ul de pe site – în cantități mici este totuși acceptat, mai ales când se dorește întreprinderea unei acțiuni.
VERDE
Verdele este simbolul culorii naturii. Este unanim acceptat de bărbați și de femei. Este ușor de perceput pentru ochi și este folosită în magazine pentru a induce o stare de relaxare. Este recomandat pentru afaceri legate de:
- natură
- echipament exterior
- produse Organic/Bio
- mediul înconjurător
- sănătate
Efectul de separare, sau the isolation effect, este definit în termeni de psihologie a culorii și apare atunci când un element care atrage atenția (cum ar fi următorul pas necesar într-un proces) este evidențiat cu o culoare. Verdele funcționează cel mai bine în astfel de cazuri, dar tehnica poate fi aplicată pe orice culoare.

PORTOCALIU

Această culoare e folosită de brandurile care au o latură creativă și distractivă. Portocaliul e cald, puternic și atrage atenția. E folosit și pentru a inspira încredere în sine și competitivitate. Portocaliul se potrivește perfect cu brandurile active, care au legătură cu sportul și performanța.
Mastercard are portocaliu în logo și îl folosește pe site sau pe alte elemente de branding – inclusiv pe butoanele de CTA.
ALB
Este de mare efect un site care folosește mult alb. Oferă un sentiment de spațiu, respiro, libertate, și curat. Cel mai cunoscut exemplu: Google

În concluzie, pentru a eleva eficacitatea și eficiența interacțiunii dintre brand și client, este de folos să se urmeze câțiva pași :
- Alegerea unei culori care se potrivește cu brandul și produsul
- Folosirea contrastul în favoarea companiei – în special pentru culoarea galben
- Alegerea culorii care să placă audienței țintă
- Testarea! Vizitatorii dau până la urmă verdictul. Cea mai bună culoare e cea care face oamenii să apese pe buton și să cumpere.